De slåss for livet – Fighting for their lives

20.04.2019

Jeg var ikke særlig optimistisk i dag tidlig da jeg sto opp klokken 08:00. Jeg har foret Chi gutta hver annen time for å være sikker på at de skulle få i seg nok næring.

– I was not very optimistic when I got up at 08:00 hours. I have given the Chi boys milk every two hours to be sure that they got enough nutrition.

Jeg oppdaget at da Mr. Collar spiste ble han større på ene siden enn den andre. Jeg la merke til det da jeg ga ham mat første gangen også, men tenkte ikke så mye over det.

– I saw that Mr.Collar got bigger on one side of his stomach when he ate. I saw it yesterday also but didn’t think so much about it.

Mr. Collar
Mr. Collar

Mr. Grey suger godt og blir like overrasket hver gang det kommer melk ut av puppen til Gudny. Kommer det for mye melk hender det at det kommer melk ut av nesa hans. Da slipper han puppen. Jeg tørket ham rundt munnen og nesa før jeg la ham tilbake. De første gangene ville han ikke suge igjen, men det går seg vel til etter hvert. Jeg tenkte litt på åpen gane da dette skjedde, men da burde det skjedd når vi ga tillegg også.

– Mr. Gray sucks well and gets very surprised every time milk comes out of Gudny’s breast. If too much milk comes, the milk comes out of his nose. Then he’ll let go. I wiped him around his mouth and nose before I put him back. The first few times he would not suck again, but I hope he understands what to do by training. I thought a bit about open palate when this happened, but then it should have happened when I give milk too.

Mr. Grey
Mr. Grey

Mr. Collar var veldig hard i magen slik at Hege Marie hadde kjøpt med geitemelk da hun kom. Vi blandet litt eggeplomme og Maltekstrakt i geitemelka før vi ga det til chigutta. Nå klarte Mr. Collar å bæsje.

– Mr. Collar was very hard in the stomach so Hege Marie had bought goat milk when she arrived. We mixed some egg yolk and malt extract into the goat milk before we gave it to the chi boy. Now Mr. Collar managed poop.

Mr. Collars bæsj - Mr. Collar's poop
Mr. Collars bæsj – Mr. Collar’s poop

Jeg hadde litt geitemelk i en liten bolle.– I put a little goat milk in a small bowl.

Geitemelk - Goat milk
Geitemelk – Goat milk

Så brukte jeg en sprøyte til å ta ut litt av eggeplommens innhold. – Then I used a syringe to take out some of the egg yolk content.

Eggeplomme - Yolk
Eggeplomme – Yolk

Jeg hadde i tre dråper med maltekstrak og rørte det godt sammen. – I had three drops of malt extract and mixed it well.

Maltekstrakt - Malt extract
Maltekstrakt – Malt extract

Jeg fyll litt vann i en kopp og setter sprøyte opp ned før jeg varmer den i microen i cirka 8-11 sekunder.

– I filled some water in a cup and put the syringe upside down before I heated it in the micro for about 8-11 seconds.

Klar for å varmes - Ready to be heated
Klar for å varmes – Ready to be heated

Vi drypper dråpe for dråpe med melk på siden av munnen hans og venter på at han skal svelge. Så drypper vi en gang til. Det å putte sprøyta inn i munnen hans tør jeg ikke så lenge han ikke suger selv. Dessverre ser det ut til at denne lille karen ikke vil klare seg. Han svinner hen sakte, men sikkert.

– We drip drop by drop of milk on the side of his mouth and wait for him to swallow. Then we drip again. I don’t dare put the syringe into his mouth as long as he doesn’t suck himself. Unfortunately, it seems that this little guy will not succeed. He fades slowly but surely away.

Mr. Collar får mat - Mr. Collar getting his food
Mr. Collar får mat – Mr. Collar getting his food

Han klarer seg fint iblant dionsaurene Mr. Grey. Snart må jeg fjerne ham når jeg ikke sitter ved siden av esken slik at de fire kjempene ikke ligger ham ihjel. Foreløpig krabber han både over, under og i mellom dem. Jeg passer hele tiden på at ikke hodet hans blir liggene under slik at han blir kvalt.

– Mr. Grey is doing fine in the middle of the dinosaurs. Soon I have to remove him when I’m not sitting next to the box so that the four giants don’t kill him. For now, he crawls both over, under and in between them. I always keep an eye on him so that his head does not get underneath them so that he gets suffocated.

Idris, Ian, Imre, Mr. Grey and Ivan
Idris, Ian, Imre, Mr. Grey and Ivan

Mr. Grey synes ikke noe om vaskingen til Gudny. Nå prøver han stadig å stikke av når hun begynner. Det skal ikke Gudny ha noe av så nå planter hun labben oppå ham slik at han pent må vente til hun er ferdig.

– Mr. Gray doesn’t like that Gudny wants to clean him. Now he constantly tries to run away when she starts. Gudny just put a paw on top of him so the only choice he has is to wait until she is finished.

Vask - Cleaning
Vask – Cleaning

Mr. Grey spiser og Mr. Collar holder varmen. Mr. Collar tar ikke puppen lengre så han får kun tillegg nå.

– Mr. Grey eats and Mr. Collar keeps himself warm. Mr. Collar doesn’t suck on Gudny’s breast anymore so he only gets supplements now.

Mr. Collar vet å finne varme - Mr. Collar knows how to keep warm
Mr. Collar vet å finne varme – Mr. Collar knows how to keep warm

Jeg synes det er litt skummelt når Mr. Grey kryper under de andre med hodet. Men siden han klarer å dytte dem opp slik at han kommer under dem går det vel bra. Jeg snur ham og legger kroppen hans under slik at hodet er fremme og ikke under de andre.

– I think it’s a little scary when Mr. Grey crawls under the others with his head. But since he manages to push them up so that he comes under them, it goes well. I turn him over and put his body under them so that I can be sure that he can breathe.

Skummelt - Scary
Skummelt – Scary

Klokken 22:08 sovnet Mr. Collar inn. Han ble dessverre bare svakerer og svakere. Hege Marie og jeg prøvde å gi ham mat hvert kvarter i dag slik at v håpet han ville få mer krefter av det. Dessverre hjalp det ikke. Jeg skjønte at det gikk mot slutten tidligere i dag da Gudny ikke ville ha noe med ham å gjøre. Jeg klarte å henne til å vaske ham en gang, men når hun ga ham opp da visste jeg egentlig at vi ikke kom til å klare å redde ham. Nå skal han gravlegges sammen med Haakon. Haakon er broren til Tutta. Han døde da han var åtte uker. R.I.P Mr. Collar, nå er du sammen med mamman din.

– At 22:08, died Mr. Collar. Unfortunately, he got weaker and weaker. Hege Marie and I tried to give him food every fifteen minutes today. We hoped that he would get stronger from it. Unfortunately, it didn’t help. I realized that when Gudny didn’t want anything to do with him anymore. I managed to get her to clean him once, but when she gave him up. Now I knew we were not going to save him. Now he will be buried next to Haakon. Haakon is Tutta’s brother. He died when he was eight weeks old. R.I.P. Mr. Collar, your mom is waiting for you.

Dette skjemaet er bare for å vise at man ikke rekker mye annet enn å drive med valpene. Slik er det å drive med oppdrett, man vet aldri hva som skjer og siden jeg tok inn to små som hadde mistet mamman sin trenger de litt ekstra hjelp.

– This form is just to show that I don’t have much time without doing something with the puppies. That’s how it is to be a breeder, you never know what happens and since I brought in two little ones who had lost their mother, they need some extra help.

P = Pupp/TeetT= Tillegg/Milk
ChihuahuaTimeMr. Collar Mr. Grey
19.04.201914:307288
71P90P
17:30 70T
18:3071P93P
19:2874P94P
21:1775P95P
20.04.2019 00:0075 øyer/eyesT93T
02:1573T94T
04:0073T91T
06:0072T89P
08:3070T87P
22:1022:10 deadT93P
Slik fortsatte jegI continued like this

Jeg har lagt inn Mr. Grey i skjemaet slik at her vil jeg oppdatere vekten hans kun en gang i døgnet.

– I’ve put Mr. Gray into the form. I will update his weight only once a day in it.

God natt! – Good night!


Dato
Date

 Tid
Time
Ivan
Hvit
White
Ian
Blå
Blue
Imre
Grønn
Green
Idris
Rød
Red

Mr. Grey
Chihuahua
12.04.201919:00235204232213
14.04.201914:10261211252224
15.04.201910:00291227269243
16.04.201916:54325243302266
17.04.201914:16351  263  328  292
18.04.201914:45356  289  354  325
19.04.201911:30385304380338 88
20.04.201909:2941131440936093

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.