Tilneys første treningsøkt – Tinley´s first training session

Igår kveld ville ikke Tilney spise maten sin. Så da gjengen min hadde spist lot jeg Tilney gå ut sammen med dem for en siste kveldslufting før vi skulle legge oss. Jeg gjorde nå som eieren hadde sagt jeg burde gjøre. Jeg satte Tilney i bur sammen med maten sin. Jeg lot maten være natten over. Det hjalp, matskåla var totalt tom da jeg sto opp. Da kunne nervene roe seg for denne gangen. 🙂

– Last night wouldn´t Tilney eat his food. So when my gang had eaten, I let Tilney and the gang go out for the last time before we were going to bed. Now I did as the owner said. I put Tilney in a cage with his food. I let the food stay the night over. It helped, his food bowl was a totally empty when I got up this morning. Then my nerves are back to normal. 🙂 

Jeg måtte ut et ærend og før jeg dro fikk kyllingene mais og mat. Det bare elsker mais. Det gjør hundene også. De prøvde å grave maisen ut av bingen. Dessverre fikk jeg ikke det med på bildet.

– I needed to do some errands and the chickens got corn and food. They just love corn. The dogs too. They are trying to dig the corn out of the bin. Unfortunately, I did not get it in the picture.

Elsker dem - Love them
Elsker dem – Love them

Stakkars Tilney, han ble utsatt for Fru Zelda. Han skjønte ikke helt at slike skapninger med flagget til tops kunne være vennlige. I hvert fall ikke denne skapningen. Det var egentlig synd på Zelda også, for hun prøvde bare å gjøre seg vennlig for at Tilney skulle hilse. Litt språkproblemer var det, men det går seg nok til.

– Poor Tilney, he was exposed to Mrs. Zelda. He did not understand completely how such creatures with the flag raised might be friendly. At least not this creature. It was really a pity on Mrs. Zelda too, for she was just trying to make herselves so friendly that Tilney wanted to greet her. There is some problem with their language between them, but I think they will work it out.

Jeg tror Tilney var veldig glad da Fru Zelda ville ut. – I believe Tilney was very glad when Mrs. Zelda wanted to go out.

Mrs.Zelda and Tilney
Mrs.Zelda and Tilney

Tilney har fått egen plass i bilen og den er han veldig fornøyd med. – Tilney has got his own place in the car that he is very happy about. 

Tilneys plass - Tilney´s place
Tilneys plass – Tilney´s place

Trenigstid for hundene og meg. Tilney vil være sliten i kveld. Om han kom til å jobbe sammen med meg er jeg spent på. Alle hunden ble puttet i bilen og så dro vi. Da vi kom frem hadde Ann Gøril og Helle allerede ankomet. 

– Time for training for dogs and me. Tilney will be tired to night. I wonder if he will work together with me. All the dog was put in the car and then we went to the training area. Ann Gøril and Helle was already arrived. 

Ann Gøril hadde med seg denne frøkna. Hun er feriegjest hos Ann Gøril. Jeg kan ikke huske at jeg har sett en Langhåret Husky før. Jammen var hun vakker.

– Ann Gøril babysitting this young lady. I can not remember that I have seen a Longhaired Husky before.

Langhåret Husky - Longhaired Husky
Langhåret Husky – Longhaired Husky
Ann Gøril og skjønnheten - Ann Gøril and the beauty
Ann Gøril og skjønnheten – Ann Gøril and the beauty

Tilney kjente ikke noen av disse menneskene, ikke hundene heller. Ut i fra hva Tilney viste meg syntes han at dette her var noe stort tullball. Det hadde vært bedre og vært hjemme i hagen sammen med de han kjente.

– Tilney did not know any of these people, not the dogs either. From what Tilney showed me He thought that this was a big nonsense to come to this place. It would have been better to stay home in the garden along with the ones he knew.

Jeg forsto raskt at det å få han til å jobbe i kveld ikke ville være mulig. Derfor satte jeg meg på krakken og lot Tilney velge hva han syntes var best. Han satte seg på krakken ved siden av meg. Der studerte han nøye hva de to digre beistene Samson og Max drev på med. Bjeffe gjorde Samson også, men Tilney satt bare rolig ved siden av meg og kikket på ham. Det var veldig bra gjort av Tilney. Jeg passet på å ikke gi ham noen form for oppmerksomhet, bortsett i fra når han gjorde som jeg håpet. Jeg forventet ingen øvelse, men at han skulle løsne såpass at han ville bruke nesa og tørre å hoppe ned og plukke godbiter. Det gjorde han. Da han plukket godbitene i fra bakken brukte jeg klikkeren. Den skal komme mer til nytte litt senere. Uten at Tilney vet det så er han nå i ferd med å lære seg den lyden. Gjør det litt annerledes nå enn jeg vanligvis ville gjort det. Jeg tilpasser dette til hunden istedenfor å prøve å følge en oppskrift som andre har laget på dette med klikker. Mange vil nok reagere på hvordan jeg gjør det denne gangen, men Tilney vil lære hva lyden betyr. 

– I understood quickly that to get him to work this evening would not be possible. Therefore, I sat down on a bench and let Tilney choose what he wanted to do. Escape was not an option. He chose to jump up an sit next to me. There he sat and studied carefully what the two big beasts Samson and Max was doing. When Samson barked Tilney did not try to run. That was very good. I did not give him any kind of attention, just sat there and studied him. I expected no exercise, but that he would loosen up so that he would start to use his nose and dare to jump down and pick the goodies I through on the ground. When he picked goodies I used the clicker. Tilney does not know it yet but he is now in the beginning of learning what the clickersound is used for. I customize this to the dog instead of trying to follow a recipe that others have made on how to learn a dog this sound. I guess many will react of how I do it, but Tilney will learn what the sound means.

Da Ann Gøril kom for å sitte sammen med oss overså vi begge hvordan han reagerte. Det er lov å vise at man ikke liker situasjonen noe han viste helt tydelig, men han turte å ta godbiten hun kastet til ham. Det var veldig bra. Grunnen til at det var bra at hadde han hatt panikk hadde han ikke spist den godbiten, da ville han ha stukket av. Båndet var slakt og det var også veldig bra. Han er et flott språk. Som du kan se så har han ikke halen mellom beina heller. Den henger faktisk bare ned. Den er ikke stiv i den posisjonen og det er også noe som er bra.

– When Ann Gøril came to sit with us ignored both Ann Gøril and I his reaction. It´s aloud to be uncomfortable with a situation. He did not panic and that is good. He ate the treat Ann Gøril had thrown to him. That was really good. Had i panicked he wouldn´t have eaten it, he would have tried to run. The leash was not straighten and that was another good thing.  As you can see his tail is hanging down but are not between his legs. That is good. It is not stiff either and that is good too.

Da ingen gadd bry seg om hva han drev med klarte han ikke å dy seg. Han måtte bort til Ann Gøril og finne ut om det kom flere godbiter. Selvfølgelig gjorde det det.

– Since nobody cared about what Tilney was doing he went over to Ann Gøril to try to get some more treat. Of course it did.

Tilney håpet på flere godbiter - Tilney hoped for more goodies
Tilney håpet på flere godbiter – Tilney hoped for more goodies

Jeg lot ikke Tilney få hilse på noen av de fremmede hundene. Det var han ikke klar for enda. Siden han nå var i ferd med å løsne så satte jeg ham i bilen. For dette var virkelig positivt og jeg ville at han skulle huske dette som en positiv erfaring. Dette var en tøff økt med læring for en liten gutt. Jeg lot bildøra stå åpen slik at han kunne sitte i bilen og følge med på hva som skjedde. I bilen var han trygg og satt ved siden av Anna. Anna lå helt rolig og det smittet over på Tilney. Han bjeffet noen ganger for liksom å si at han var der. Han fikk ingen oppmerksomhet på den bjeffingen i fra meg.

– I did not let Tilney greet the other dogs. He was not ready for that yet. Since he began to loosen up I put him in the car. It was very positive and I wanted him to remember this as a positive experience. This was a tough session for a little boy. I left the car door open so that he could sit in the car and see what my other dogs and I was doing. In the car, he was safe and sat next to Anna. Anna was completely calm and Tilney did not stress when he was in the cage. He barked a few times like he was telling us that he was there. He got no attention on the barking from me.

Før vi dro hjem leverte jeg Anna og hentet Eva. Tilney var veldig glad da Eva kom inn i bilen. Det varte i to sekunder til han skjønte at det ikke var Anna som satt i buret ved siden av ham. Da hunden var kommet inn foret og luftet jeg alle hundene. Da hundene kom inn igjen var det sengetid. Jeg satte Tilney i bur med mat i natt også. Skal si han var sliten og sovnet raskt. 

– Before we went home I delivered Anna and picked up Eva. Tilney was very happy when he saw Eva, but that lastet for about to seconds before he understood that it wasn´t Anna. I fed the dogs and let them out when we came home. When they came in again I put Tilney in a cage with his food. He fell asleep fast.

Kyllingvakten - The chicken guard
Kyllingvakten – The chicken guard

God natt! – Good night!

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.