Hoftedysplasi – Hipdysplasia

Hofteledsdysplasi hos hunder er det spunnet mange myter om. Man har alltid trodd at rask vekst og tunge hunder kunne utløse hofteledsdysplasi (HD), men en ny undersøkelse i Norge viser at dette ikke er tilfellet.

– Hipdysplasia in dogs is it spun many myths about. We have always believed that the fast growth and heavy dogs could trigger Hipdysplasia (HD), but a new study in Norway shows that this is not the case.

Tidligere undersøkelser fra blant annet Danmark har vist at nettopp hurtig vekst og kroppsvekt kunne være en av årsakene til sykdommen, men Randi Krontveits arbeide viser noe helt annet.

– Previous studies from Denmark have shown that rapid growth and body weight could be one of the causes of the disease, but Randi Krontveit´s research shows something completely different.

Overraskende resultater:
Forskeren kom frem til resultater som ikke før er dokumentert. Eksempelvis viser det seg at valper som er født om sommeren, ikke har så stor risiko for å utvikle HD som valper født om vinteren. Hun påviser også at valper helt frem til de er tre måneder skal ha mosjon i eksempelvis parker og kupert terreng for å minske risikoen for HD. Risikoen øker for hunder som går i trapper i denne alderen.

– Surprising results: 
The researcher got results that are not documented before. For example, it turns out that the puppies that are born in the summer has less chance to develop HD that puppies born during the winter. She detects that the puppies until they are three months should have exercise out in gently undulating terrain to minimize the risk of HD. The risk increases for dogs that goes in stairs at this age.

Hundene ble fulgt fra de var valper og frem til de var 10 år. Både oppdrettere, eiere og dyrleger har svart på spørreskjemaer gjennom hele hundens liv.

– The dogs were followed from they were puppies until they were 10 years old. The breeders, owners and veterinarians have black on questionnaires throughout the dog’s life.

Det deltok 500 hunder i dette prosjektet. – It was attended 500 dogs in this project.

Jeg har også lest om hva man bør bruke som underlag i valpekassa og i bingen når de er små, men finner dessverre ikke igjen denne artikkelen om dette forskningsprosjektet. Hvis du kjenner til det hadde jeg satt stor pris på å få linken.

– I have also read about what you should use as substrates in puppy crate and in play pen when they are small, but unfortunately I can´t find this article about this research project. If you know it I had appreciate to get the link.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.