Det å finne en seriøs oppdretter

Det å skille en seriøs oppdretter fra en useriøs oppdretter er ikke alltid like lett. Alle som har valpekull er oppdrettere uansett rase eller blanding. Ordet oppdretter er et samlebegrep som dekker alle som har valpekull. Uansett hva de har som mål/mening med valpene.

De fleste som har hund i sin besittelse er glad i sin firbeinte venn, men det holder ikke for å kunne være en bra oppdretter. En god oppdretter setter seg godt inn i hvilke sykdommer rasen har. Denne vet også litt om genetikk og svakheter ved rasen og gemytt. En seriøs oppdretter kan virke useriøs da den vil opplyse deg om forannevnte. Denne kan også be deg undersøke i miljøet til rasen for at du skal kunne danne deg et eget bilde av oppdretteren du er i kontakt med.

Pass deg for de som bare vil svartmale en annen oppdretter. Disse bør man holde seg unna. Du jo tenke deg hvordan de som svartmaler vil være i mot deg om noe skulle oppstå!

En seriøs oppdretter har alltid kjøpekontrakt, men sjekk kjøpekontrakten nøye. Skulle det være noe du er uenig, ikke skriv under. Vil ikke oppdretten forandre dette eller dere ikke blir enige finn heller en annen oppdretter. Det er ikke smart å skrive under på en kontrakt man ikke er enig i, for så å ikke følge kontrakten. Kontraktsbrudd er ikke noe som er ønskelig for noen av partene. Det kan faktisk gå så langt som til retten. Slikt sprer seg raskt i hundemiljøet og da er det ikke sikkert man får tak i en hund en annen gang, fra en seriøs oppdretter.

Vær aldri redd for å spørre. En erfaren og seriøs oppdretter vil som oftest ikke gi helt klare og enkle svar. De vet at det ikke finnes noen enkle svar. Uansett hvor mye man tester og man prøver å bruke mest mulig friske foreldredyr for å unngå sykdom på avkom, vil sykdom og andre skavanker dukke opp.

De fleste seriøse oppdrettere har et godkjent kennelnavn. Dette er kennelens varemerke. Er det en kennel som har hatt flere valpekull kan du spørre om å få høre med tidligere valpekjøpere om hvordan de har likt sine valper og hvordan oppdretteren er. Er det en seriøs oppdretter så vil ikke denne være redd for å spørre sine tidligere valpekjøpere om hva de synes om ens kennel og hvordan valpene har vært. En oppdretter skal være en du skal kunne spørre om hjelp om det er noe.

HUSK: Ingen valper er like om de kommer i fra samme kull eller samme oppdretter. Hver valp har sin personlighet.

Før du skaffer deg hund tenk godt igjennom hva slags type hund som passer deg. Ønsker du deg en brukshund kjøper du deg ikke en Pekingeser. Og ønsker du deg en såkalt kosehund kjøper du ikke en Border Collie. Ønsker du en vennlig familiehund kjøper du deg ikke en hund som viser aggressivitet mot andre.

Du kan lese hele artikkelen her: Hundesport nr. 03, 2012

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.